Letar du efter bostadsrätt? Ett lånelöfte från din bank underlättar vid budgivning.

Bolån ger nya möjligheter i livet

Snabböversikt bolån

Bank Lånevillkor Se fullständig jämförelse

Bolånets olika delar

För att få låna pengar till en bostad i form av villa, bostadsrätt eller fritidshus krävs alltid en form av säkerhet för lånet. Denna säkerhet består oftast av pantbrev intecknade i fastigheten. Pantbrev utfärdas av tingsrätten och kostar 2% av pantbrevsbeloppet samt en extra avgift. När man ansöker om bolån krävs också att man själv står för en k ontantinsats som är minst 10% av köpeskillingen.

Bottenlån och topplån

Ett bolån delas upp i ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånet har bäst lånevillkor eftersom detta lån har säkerhet i och med pantbrev i fastigheten. Bottenlånet utgör oftast 75 % av fastighetens marknadsvärde. Det går att välja om man vill ha fast eller rörlig ränta på sitt bottenlån.Topplån får man om man lånar mellan 75-90 % av fastighetens köpeskilling. Topplånet har generellt högre ränta än bottenlånet eftersom säkerheten för topplånet är sämre. På topplånet kan man också välja mellan fast och rörlig ränta.

Tänk på

Räkna boende-
kostnaderna noga

Oberoende hur man bor har man många andra utgifter som påverkar sin boendekostnad varje månad. Det kan vara kommunal fastighetsskatt, taxeringsavgift, månadsavgift för bostadsrätt eller olika driftskostnader för villa eller lantgård. Politiska beslut och ränte- förändringar kan komma ändra boendekostnaden så det är klokt att ha en buffert.

Småhus

- Amortering och ränta på bolån
- Värme och el
- Vatten, sophämtning, sotning,
  tanktömning
  (gäller fastigheter utan kommunalt
  avlopp)
- Underhåll och reparationer
- Fastighetsavgift
- Ev. tomträttsavgäld
- Villaförsäkring

Bostadsrätt

- Ränta och amortering på
  bolån
- Årsavgift i bostadsrätts-
  föreningen
- El
- Underhåll och reparationer
- Hemförsäkring

Ikano BankICA BankenSwedbankSevendayFreedom FinanceBlueStepSvea Ekonomi