Spara pengar på ett sparkonto

Sparkontots olika delar

Bankernas mest centrala uppgifter är att ta emot sparande, erbjuda lån och hantera betalningar. Det finns en mängd olika sätt att spara pengar för framtiden på. Har man möjlighet att spara är det utmärkt att månadsspara för att bygga upp en ekonomisk buffert för oförutsedda händelser eller att målspara. Så småningom kan det också vara läge att pensionsspara för att leva ett fortsatt gott liv även efter avslutat yrkesarbete.

Olika sätt att spara

Det finns olika sätt att spara. Ett sätt är att spara i bank. Du får då betalt i form av ränta av banken för att de i sin tur kan låna ut dina insatta pengar till andra som behöver pengarna just nu. Bankerna ger alltså ränta till den som sparar i banken och lånar ut pengarna till andra som är villiga att betala ränta för att få låna pengar.

Snabböversikt sparkonto

Bank Lånevillkor Se fullständig jämförelse

Tänk på

Insättningsgarantin skyddar dig som sparar

Ett sparkonto kan du öppna hos banker eller andra företag som erbjuder spartjänster. För din egen trygghet ska du bara använda sparkonton som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Detta innebär att staten ersätter dina pengar insatta på alla typer av konton om företaget eller banken går i konkurs. Från och med den 6 oktober 2008 har man beslutat att ersättningsbeloppet per kund och institut ska fördubblas från 250 000 kr till 500 000 kr, samt omfatta alla slags konton.

Ikano BankICA BankenSwedbankSevendayFreedom FinanceBlueStepSvea Ekonomi